2014/08/24

香川うどんを巡る旅(Udon Tour in Kagawa)

皆さんこんにちは。TABI Lover@大阪です。今日は久しぶりに一人カフェをしながらのブログです。たまにはいつもと違う場所で自分の好きなことをするのもいいですね。本を読んだり、音楽を聴いたり、勉強したり・・・。スターバックスは無料Wifiが使えるのがとても助かります。海外では結構あたりまえなのに、日本ではまだまだWifiスポットが少ないですよね。東京オリンピックに向けて海外からの観光客が増えると思うので、こういう整備はどんどん積極的に進めてほしいものです。

さて今日は久しぶりの日本の楽しいスポットのご紹介をしたいと思います。日本の方はもちろん、海外から日本に来る方にも参考になるよう、日本語・英語両方でご紹介します!(もちろん、英語の勉強に・・・という方にもぜひご活用下さい。)
Today, I'm going to share with you all a fun spot that you can find in Japan. This article is written in both Japanese and English to have everyone, regardless of where you are from, get information for future trip plans. 

うどん好きなひとなら一度は行ってみたい場所は・・・?もちろん、香川県ですよね。皆さんご存知の通り香川は「うどん県」というニックネームがついている程、うどん屋さんがいたるところにあります。香川県に入ると、右を見てもうどん屋さん、左を見てもうどん屋さん。本当にうどんが好きな人が多いんでしょうね。今回はそんな「うどん県」の美味しかったうどんを3種類ご紹介します。
If you are in favor of Udon noodle, Kagawa prefecture is a place to go. As you may know, Kagawa has a nickname, "Udon prefecture" because there are Udon shops all around the place. When you enter Kagawa, you can find Udon shops on your light and left, literally EVERYWHERE! This fact tells us that people in Kagawa really loves Udon. Today, I'm going to introduce three kinds of popular Udon noodle that I discovered in "Udon prefecture".

「うどん県」香川県公式観光サイト *Official Web Site of Udon Prefecture

うどんといっても食べ方はいろいろ。トッピングを合わせると、その楽しみ方は無限大です。今回ご紹介するうどんは、3種類の食べ方。味も食感もそれぞれ違うので、飽きることなく楽しめました。(一気に3軒廻ったのでお腹は爆発寸前でしたが・・・笑)
Udon is not just another noodle. It has a unlimited variety of ways to enjoy. You can add any toppings you like, which further widen the potentials of Udon. These three ways to have Udon have difference tastes and textures, so you never have to worry about being sick of Udon. 

・釜玉うどん  Standard Udon with eggs
・肉うどん     Stamina Udon with pork
・おろししょうゆうどん  Udon with grated white radish and soy source

★釜玉うどん★ Standard Udon with eggs
まず一軒目は、スタンダードな釜玉うどんが評判の丸亀市「なかむら」。昼前に到着したのにすでに行列が・・・。駐車場もありますが、ほぼ満車で出てくる車のスポットに入れればラッキーといった状況でした。なかむらはセルフサービスのお店で、まずトッピングを選んでから先にお会計。麺が出来上がるとお汁と一緒に器に入れてもらいます。釜玉うどんは一玉分で250円。卵なしのかけうどんなら210円です。
The first place visited is "Nakamura" which is popular for standard Udon with egg in Marugame City. When arriving at the place before noon, there was already a long line in front of the shop. Parking lots were almost full...you have to be lucky to find a spot for parking. This stop is a self-service style. You choose toppings and pay first, and when Udon noodle is ready, a Udon marker put noodle into your bowl. Udon with egg is 250 yen, and without egg is 200 yen.

なかむら/Nakamura

行列は覚悟!

メニュー 
自分でたまごも選びます
トッピングもいろいろ
うどんの釜
「なかむら」 
これが「釜玉うどん」です!美味!
回転が速いので、並び始めてから20分くらいでうどんにありつくことができました。トッピングはちくわ天をチョイス。ネギもたっぷり載せてもらいました。1軒目で行列の末のうどんだけあって、一口目は美味しすぎて感動!うどんのコシ、たまごのまろやかさ、天ぷらの香ばしさ。すばらしいです。はるばる香川まで来てよかった〜と思えました。
It only took about 20 minutes to finally meet yummy Udon. I added Chikuwa Tempura with plenty amount of green onions. Because it was our first shop in the day and we waited long, the first bite was just amazing....the texture of Udon, harmony with egg, and crispy tempura. It was worth coming all the way from Kyoto...

★肉うどん★ Stamina Udon
1軒目でスタンダードな釜揚げうどんを頂いたので、2軒目は少し違ったテーストのうどんを・・・ということでこちらのお店にやってきました。
After the standard Udon at Nakamura, we came to this unique shop, seeking for a different taste of Udon.

岸井うどん /Kishii Udon

なんとこのお店、畑のビニールハウスの中にあるのです。信じられませんが、行ってみるとその通りでした。注意深く探さないと見つけられないような看板が畑の前に出ていて、その先をみると緑で囲まれた少し大きめのビニールハウス。中に入ると、ちゃんとキッチンがとテーブル席がありました(残念ながら写真がありません)。ここで有名なのは肉うどん。麺も太めでかなり食べ応えがあります。お肉もたっぷりなのでスタミナ満点です。味は言うまでもなく・・・美味しかったです。すでにこの時点で結構お腹がいっぱい><
The second Udon shop was located in a PVC greenhouse....can you believe it? It is one of the most unique Udon shops, I believe. The sign board was so small that you have to carefully watch when driving. In the greenhouse, there are a kitchen, and table sets just like a normal Udon shop. This shop is famous for stamina Udon, which has boiled pork. The noodle was thicker than normal size, which adds volume to this Udon. It was, needless to say, so delicious...although we didn't have a lot of space in our stomach anymore after 2 bowls of Udon.

肉うどん

★おろししょうゆ
2軒目で結構お腹がふくれてしまったため、少し街をブラブラしお腹スペースを空けてからのとどめの3軒目。最後はあっさり系のおろしうどんを選択しました。
In order to make some space in our stomach, we took a short walk in the city of Marugame. For the last Udon, we chose the one with grated white radish.

元祖しょうゆうどん 小懸屋/ Ogata-ya

こちらのお店は先ほどのビニールハウスとは違って、しっかりと100席程ある大きなお店です。お昼過ぎなのにたくさんの人で賑わっていて、内装もなんだかお祭りの屋台みたいな感じ。おでんもありました。この日最後のうどんは、友人と半分こ。お腹いっぱいでしたが、おろし醤油がとてもさっぱりしていてスルスル食べられました。スダチがさわやか感をプラスしてくれました。
This shop has a big capacity for about 100 people unlike the greenhouse Udon shop. Although it was already afternoon, the half of the shop was occupied. The interior was very unique looking like outside food stalls which you can see in Japanese traditional festivals. The last bowl was shared with my TABI partner...because the topping was just radish and green onion with soy source, it was fresh and light, perfect to eat after 2 bowls of Udon. 

おろしぶっかけ
一気にうどん3軒も楽しみ、うどん県本当に満喫しました。まだまだうどん屋はたくさんあるので、次は違ったお店に行ってみたいです。ちなみに、うどん屋さんへのアクセスは「車」です。お店通しも離れているので車は必須です。関西からでしたら頑張ればうどんを食べにふらっと香川へ・・・なんて日帰り旅行もできると思います。ぜひ外国から来た方にも、日本元祖うどんをうどん県で味わってもらえたら嬉しいです。
We enjoyed 3 kinds of Udon just for one day...very satisfied. But there are still many Udon shops to try, so we need to go back to Udon prefecture again. To access to these shops, driving was the most convenient since the public transportation was not well established there. From Kansai, it is possible to do a day-trip to Kagawa if you are a busy person. Those who came from outside Japan, I hope you can make a short stop at Kagawa for delicious Udon, the Japanese soul food!

まだまだ見所いっぱいの日本、これからも紹介していきたいと思います。
I'm going to keep sharing the attractive places, food, and cultures of Japan. I hope you discover more exciting Japan from this website:-) 

TABI Lover




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